~~Sekadar Renungan~~

Suatu hari Plato berbicara dengan gurunya.Plato bertanyakan makna cinta dan gurunya pun menjawab:"Masuklah ke dalam hutan, pilih dan ambillah satu batang ranting yang menurutmu paling baik, tetapi engkau haruslah berjalan ke depan dan jangan kembali ke belakang.Pada saat kau sudah memutuskan pilihanmu, keluarlah dari hutan dengan ranting tersebut."
Maka, masuklah Plato ke dalam hutan dan keluarlah Plato tanpa membawa sebatang ranting pun.Gurunya bertanya, maka jawab Plato."Saya sebenarnya telah menemukan ranting yang bagus, tetapi saya berfikir barangkali di depan saya ada ranting yang lebih baik . Tetapi setelah saya berjalan ke depan, ternyata ranting yang sudah saya tinggalkan tadi adalah yg terbaik. Maka saya keluar tanpa membawa apa².
Guru itu pun berkata: "itulah cinta."Lalu Plato pun bertanya apa makna perkahwinan. Guru pun menjawab:"Sama seperti ranting tadi, namun kali ini engkau haruslah membawa satu pohon yg kau fikir paling baik dan bawalah keluar dari hutan."Maka masuklah Plato ke dalam hutan dan keluarlah Plato dengan membawa sepohon yg tidak terlalu tinggi juga tidak terlalu indah.
Gurunya pun bertanya, maka jawab Plato:"Saya dapati pohon yg indah daunnya, besar batangnya. Tetapi saya tak dapat memotongnya dan pastilah saya tak mampu membawanya keluar dari hutan. Akhirnya saya tinggalkan. Kemudian saya temukan pokok yangg tak terlalu buruk, tidak terlalu tinggi dan saya fikir saya mampu membawanya kerana mungkin saya tidak akan menemukan pohon seperti ini di depan sana.
"Akhirnya saya pilih pohon ini kerana saya yakin boleh merawatnya dan menjadikannya indah."Lalu sang guru berkata :"Itulah maknanya perkahwinan. Begitu banyak pilihan di depan kita seperti pohon² dan rantingnya di dalam hutan, tapi kita mesti menentukan satu pilihan dan bila terlalu memilih, tidak ada satu pun akan kita dapati"
Kerana, kesempatan itu hanya datang sekali dan kita harus terus maju seperti waktu yg bergerak kedepan yang tidak penah tersimpan pada hari kemarin dan bersemanyam pada masa lalu kita

1 ulasan:

13may

datang renung renung...

hahha :)

Blogger template 'Pinki' by Ourblogtemplates.com 2008

Jump to TOP